Grzybek tybetański
Spis treści
Grzybek tybetański
Grzybek tybetański, to nie to co sobie możemy wyobrazić w pierwszej chwili. Nie ma on za wiele wspólnego z tradycyjnym pojęciem „grzybów” które są roślinami mikrogrzybicznymi, które są uprawiane lub ogólnodostępne w przyrodzie. Grzybki tybetańskie to inaczej ziarna kefirowe, czyli kultury bakterii.
Ziarna kefirowe mają konsystencję przypominającą rozgotowane ziarna ryżu i podobnie jak one mają biały kolor. Grzybek tybetański ma wiele zalet, które wykorzystuje się głównie w medycynie naturalnej.
Korzyści stosowania grzybków tybetańskich

Z grzybów tybetańskich powstaje kefir, napój probiotyczny zawierający bakterie kwasu mlekowego. Wyniki badania przeprowadzonego przez brazylijskich naukowców wykazały, że kefir ma działanie immunomodulujące, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe i przeciwgrzybicze. Kefir ten jest w stanie kontrolować wzrost i proliferację różnych rodzajów nowotworów, takich jak białaczka. Inne badanie wykazało, że kefir posiada właściwości antyalergiczne.
Kefir z grzybków tybetańskich zawiera również cukier, lipidy i białka, które wiążą się ze sobą, tworząc ziarna polisacharydów. Te ziarna mają właściwości afrodyzjakalne, które mogą poprawiać nastrój. Ponieważ kefir jest warzony przez fermentację grzybów w drożdżach, powstała mieszanka zawiera niewielkie ilości alkoholu. Jest to odpowiedzialne za uczucie ciepła oraz zawroty głowy, których doświadczają pijący.
Grzyby tybetańskie mają również właściwości przeciwstarzeniowe.
Grzybki Lwia Grzywa mogą odgrywać znaczącą rolę w gojeniu i odbudowie uszkodzonych komórek nerwowych w układzie nerwowym. Pobudzają czynnik wzrostu nerwów, który wspomaga wzrost i regenerację komórek nerwowych oraz osłonki mielinowej. Badanie przeprowadzone przez japońskich naukowców wykazało, że lwia grzywa znacznie poprawiła zdolności poznawcze pacjentów.
Kefir z grzybków tybetańskich
Kefir tybetański z grzybów to surowe mleko, które jest fermentowane w temperaturze pokojowej z ziarnami kefiru mlecznego. Grzyby tybetańskie nazywane są również ziarnami kefiru mlecznego. Kefir ma wiele niesamowitych korzyści zdrowotnych.
Jak przygotować taki kefir? Niezbędne są ziarna kefiru mlecznego. Należy je wypłukać niechlorowaną wodą, odcedzić i umieścić w filiżance organicznego pełnego lub półtłustego mleka i pozostawić do fermentacji przez 24 godziny.
Po sfermentowaniu trzeba przecedzić roztwór przez sito i powtórzyć proces przez kolejne trzy dni lub do momentu, gdy kefir będzie smakował i pachniał lekko kwaśno i lekko błyszczał. Od tego momentu można zacząć pić kefir i trzeba kontynuować proces; codziennie należy odcedzić i umieść ziarna w filiżance świeżego mleka.
Jeśli fermentacja jest zbyt szybka, można wydłużyć czas fermentacji, wykonując następujące czynności:
- zwiększyć ilość mleka,
- obniżyć temperaturę (włożyć do lodówki),
- wypłukać ziarna za każdym razem, przed dodaniem ich świeżego mleka.
Aby skrócić czas fermentacji należy:
- zmniejszyć ilość mleka,
- trzymać je w temperaturze pokojowej,
- nie myć ziaren.
Nie można używać żadnych narzędzi, które mogą mieć jakikolwiek rodzaj metalu. Może nie uszkodzi to ziaren kefiru, ale może je zdenerwować przez dość długi czas i zepsuć napar.
Wyhodowanie ich do trwałego rozmiaru zajmie co najmniej tydzień. Ten zwiększony grzyb można podzielić na większą produkcję kefiru. W przeciwnym razie można wyrzucić to, co nie jest potrzebne. Najlepiej pić z samego rana na pusty żołądek. Zaleca się pić kefir przez 20 dni i mieć 10 dni przerwy.
Opinie o mojej pracy
Kliknij, aby zobaczyć wszystkie OPINIE.
